МАЛДИВИ

Детали

Се наоѓаат на 700 километри во Индискиот Океан југозападно од Индија.На 2.000 метри длабочина се издига планината Лакадиви и Малдиви.Малдивите се состојат од 1.190 острови и 26 природни  атоли,секој опкружен со корални гребени.Водената површина на архипелагот изнесува 100.000 километри додека копнената површина е само 300 километри.

Се наоѓаат на 700 километри во Индискиот Океан југозападно од Индија.На 2.000 метри длабочина се издига планината Лакадиви и Малдиви.Малдивите се состојат од 1.190 острови и 26 природни  атоли,секој опкружен со корални гребени.Водената површина на архипелагот изнесува 100.000 километри додека копнената површина е само 300 километри.Кај повеќето острови надморската висина не изнесува повеќе од 2 метри.Планини и реки на овие острови не постојат,но изобилуваат со кокосови ореви,песочни плажи и тиркизни лагуни со кристално чиста вода.

Малдивите се најпознати и популарни кај оние кои сакаат нуркање.Секој остров и хотел има свој центар и школа за нуркање .На 103 острови се наоѓаат туристички ресорти,а на 202 живеат мештани.На Малдивите живеат 400.000 жители од кои 100.000 живеат во главниот град Мале.Жителите се од муслиманска вероисповед.Јазикот на кој зборуваат е Dhivehi,а службен јазик е англиски.

Галерија