Ајвалик


Ајвалик е крајбрежен град на северозападниот дел на Егејскиот брег на Турција. Тоа е област на провинцијата Баликесир. Центарот на градот Ајвалик е опкружен со архипелаг на Ајвалик Острови, кои се соочуваат со блискиот грчки остров Лезбос.

 

Кушадаси


Кушадаси е град на туристичко место на турскиот западен брег на Егејското Море. Местото за скокање за посета на класични урнатини во близина на Ефес (или Ефес), исто така, е и главна дестинација за крстарење.  шеталиштето и пристаништето се наредени со хотели и ресторани. 
 
 

Бодрум

Бодрум е град  кој се протега од југозападниот брег на Турција до Егејското Море. Градот располага близнаци заливи со поглед на замокот Бодрум. Оваа средновековна тврдина била изградена делумно со камења од Мавзолејот на Халикарнас, едно од Седумте чуда на античкиот свет, завршено во 4 век п.н.е. Градот е исто така порта за блиските градови и одморалишта.

мармарис

Мармарис е медитерански туристички град долж брегот  со зафатен, камениста плажа и долгао шеталиште. Познат по својот жив ноќен живот на улицата Бар, кој е дом на отворени клубови и музички локации. Мармарис седи во долина меѓу борови шумски планини и чисти води, кои се популарни во едрење и нуркање дестинации.

Анталија-Лара


Лара е област на градот Анталија, Турција. Лара локација која се граничи со Средоземното Море. Тоа е дом на многу тематски хотели, главно во областа Кунду. 

Кемер

Кемер е приморско одморалиште на јужниот медитерански брег на Турција. Дел од турската ривиера, позната по своите песочни плажи и голема пристаниште. Градот е поддржан од боровите шуми на националниот парк Олимпос Бејдаглари, каде што кабелските возила трчаат до врвот на планината Татали.
 

Белек

Белек е град на јужниот медитерански брег на Турција, познат по своите плажи, термални бањи и терени за голф. Околните археолошки локалитети вклучуваат римски амфитеатар во Аспендос и колонијализирани улици на стариот грчки град Перж. Воден парк на градот Троја Аква располага со делфинариум. Исток, грчкиот храм на Аполо седи на полуостровот во Сиде. 

Сиде

Сиде е туристички град на јужниот медитерански брег на Турција. Стар пристанишен град, познат е по долгите плажи и грчко-римските руини.Белите мермерни столбови на Хеленистичкиот храм Атена стојат близу до пристаништето. Други локации се попрскани насекаде, со локалните жители лоцирани во страиот музеј, обновена римска бања комплекс.

Аланија

Аланија, исто така, е туристички град на централното медитеранско крајбрежје на Турција (исто така познато како Турска ривиера). Нејзините широки плажи наредени со хотели вклучуваат Клеопатра Бич, каде египетската кралица е навидум плива. Замокот Алања, огромен музеј на отворено во Селџук, стои на карпестиот блеф над плажата.